Versenybe szálltak a falvak

avagy, "Amelyik tyúk sokat kotkodácsol, le lesz vágva!" - született meg ez a tanulságos közmondás az egyik feladat során, a szári Hagyományőrző Vetélkedőn. 


Az Archiváló Bizottság ötleteként, április 1-jén Bolondok napja helyett Hagyományőrző Vetélkedőt tartottak a szári Petőfi Sándor Művelődési Házban. 

A környékbeli sváb települések egy hónappal ezelőtt emailt kaptak arról, hogy Száron "sváb-vetélkedőt" szerveznek, amire 6 fős csapatokat várnak sok-sok szeretettel. A települések nagyon nagy örömmel jelentkeztek egymás után, mígnem szombat reggel kilenc órakor a hivatalos megnyitó keretein belül nyolc falu/város mutatkozott be egymásnak, s készültek fel az elmét és izmokat megmozgató feladatokra. 

A zsűrink PATS KRISZTINA és SCHAMBERGER ÁGNES voltak, akik minden egyes feladat után értékeltek, és a megérdemelt pontokat kiosztották. 
Vincze Levente, Pats Krisztina, Schamberger Ágnes

Szári tánctáboros hagyományokhoz híven először minden egyes falunak egy csapatnevet kellett választania magának, majd a kreativitás határait feszegetve egy indulót írnia, s így született meg:♥ Lochberg (Zsámbék), Ti lustigi Leid (Tarján), Kvircedli 'n' Wein (Pusztavám), Füzes Tanzgruppe (Biatorbágy), Resztli (Taksony), Saime schniel (Vértessomló), Somorer Smojszbrot (Szomor) és a házigazda falu: Winnie the Pooh Sextett, avagy a Micimackó Hatos (Szár). 

Ezután egyenesen a közepébe vágtunk, és a délelőtt folyamán megannyi feladatot kaptak a csapatok. Létrejött a Villámfeladat, ahol a csapatoknak egy percük állt rendelkezésre arra, hogy minél több elemet gyűjtsenek egy adott témához. Szintén a táboros hagyományokat követve nem hiányozhatott az első fordulóból a Totó sem. Az agytornák után az első epocha végére érve következett a Székfoglaló, ahol először a fiúk, majd a lányok is megmérkőzhettek egymással - utóbbi igen nagy harci kedvvel vágott neki a feladatnak, s ez a tűz a Székfoglaló megnyeréséhez vezette őket. 
Kvircedli 'n' Wein

"Otthon is gyakoroltuk ezt a feladatot, és az esésnek kulcsfontosságú szerepe volt... ez egy taktikai lépés, arra mentünk, hogy megnyerjük!" - nyilatkozott BANKA ÉVA a pusztavámi Kvircedli 'n' Wein csapat oszlopos és székfoglalóban verhetetlen tagja. 

Az első felvonást a faluk bemutatkozása zárta. Ennek a lépésnek kulcsfontosságú szerepe volt, hiszen a csapatok a közösen eltöltött kilencven perc alatt nevetések és versengések közepette kicsit közelebb kerültek egymáshoz. Ez a feladat azonban nem várt örömöket hozott a zsűrinek, a szervezőknek és a versenyzőknek is egyaránt. Volt olyan csapat, amelyik német nyelven szólalt meg, voltak, akik egy kis történet közepette mutatták be a falujukat. Olykor problémát okozott egy csúnyán leírt kálvária szó is, és így "hálvári" lett belőle. Ezenkívül trükkös számok útján ismerhettük meg Taksonyt, részletes bemutatás közepette Pusztavámot, és elérzékenyült előadásban Szárt. 
Vértessomló - Saime schniel

A második epocha megmozgatta a csapatokat. Különböző kereső feladatok vártak rájuk, ahol sokat kellett futni és kutatni, mégis a lassabbak értek el jobb pontot, hiszen a keresett tárgy egész végig a nagy sátor mellett feküdt - voltak, akik a Művelődési Ház egész kertjét átfésülték. A tárgyakban rejlő meglepetés egy kirakós volt: a faluk címerei. Mindenki egy-egy címert kapott, s a feladatuk nagyon egyszerű volt: megfejteni a címert, és bemutatni a falut. A taksonyi Resztli csapat azonban kihúzta a JackPot-ot, ugyanis ők szerencsésen a saját címerüket kapták, így a maximális pontszámot azonnal elnyerték erre a feladatra. 
A címerbemutatások sokszor megnevettették a közönséget, de a végére már mindenki tudta, hogy Pusztavám nem a Duna partján fekszik (tehát a folyó nem a Duna) és hogy Szár címerében a csíkok fehér és piros színűek. (Fekete fehér képet kaptak a csapatok nehezítésként)
Extra feladatként kisebb cetlik hevertek a földön, amiken kisebb feladatok álltak plusz pontért. 
Taksony kifogta a JackPot-ot!!!

Ez idő tájt megérkezett hozzánk a harmadik zsűritag is: VINCZE LEVENTE, és így már három ember tetszését kellett elnyerniük a csapatoknak. 

Az ebédidőben minden csapat együtt étkezett, miközben már nagyban ment duruzsolás, ugyanis a második rész végén a csapatok kihúzták a délutáni programban fénypontjának - a színdarabnak - témáját. Az ebédet ETKA NÉNI főzte, ezúton is köszönjük a munkáját! 

Ebéd után a csapatok egy kis felfedezőútra indultak, és csakhamar ráakadtak Szár vendéglátóipari egységeire, ahol a tavaszi napsütést élvezhették, s közben a színdarabjukat írták. Amint megkezdődött a harmadik epocha, és a kellékeket beszerezték - amiben a biatorbágyi Füzes Tanzgruppe csapat tagjai kiemelkedő teljesítményt értek el (még egy "Biatorbágy" logóval is ellátták az egyik hordót) - egyesével minden csapat előadta a színműjét. Részesei lehettünk egy igazi farsangi bálnak, ahol a nagymama és az anyuka kiválasztotta a jövendőbelit a lánynak, mindezt a pusztavámi társulat előadásában. Másodikként a száriak megismertették a közönséggel, hogy milyen is az igazi szüret: hát olyan, ahol a kezdésnél és a befejezésnél is fontos szerepet játszik a bor - emellett plusz pontot kaptak rímben írt szövegükért. A szomori fiúk bebizonyították, hogy bármilyen fa alkalmas májfának, és hogy a fa olyan, amilyennek mi látni akarjuk - így lett a száraz kóróból egy gyönyörű májfa pezsgővel és szalagokkal a "lombjában". Fiatalos lendülettel locsoltak a zsámbéki fiúk, a taksonyi Disznóvágás c. előadás miatt elkelt az "Év Férfi Főszereplője-díj" is. A tarjáni lagzi egyszerre volt nevezhető egy hagyományőrző előadásnak, és a Star Wars filmek következő részének - a lényeg, hogy az is tud romantikus lenni, ha Darth Vader bevonulója szólal meg a nászinduló helyett. Biatorbágy elhozta nekünk a nyári forróságot és a kerti munkák örömét egy kis kétszólamú nótával, mely végig narrálta az előadásukat. A legutolsó előadás a vértessomlói Chriskindl' volt, ahol a helyi változatot adták elő svábul.  
Resztli aus Tax

Utolsó feladatként még megjelent pár Activity feladat is, sőt ki kellett tapogatni régi ereklyéket, és ami a legtöbb nevetést hozta: magyar közmondásokat kellett befejezniük. Ahol azonban nem tudták a befejezést, a csapatok kreatívan újraértelmezték a mondásokat, és új befejezést írtak nekik. Később beszámolunk róluk. 

Késő délután elérkeztünk a befejezéshez, és a zsűri eredményt hirdetett: 
A dobogósok:

1. Tarján
A győztes csapat: Tarján
2. Biatorbágy
3. Pusztavám és Szár 

Miután véget ért a Hagyományőrző Vetélkedő, a Saarer Drei zenekar játszott a vendégeknek, s közben megkérdeztünk egy-két résztvevőt, hogy mit gondoltak a programról, s megkértük őket, hogy mondjanak pár szót. 
"Megérte eljönni." - hangzott el a Zsámbéki csoport szájából. "Kreatív, összekovácsoló, identitásformáló és fergeteges hangulatú esemény volt... és még jól is éreztük magunkat!" - hangzott el Pusztavám csapatától. A taksonyi csoport azonban egy eredeti közmondással nyugtázta a napot: "Vidámság és semmi más!"

Valóban emlékezetes nap volt ez mindenkinek. A nyolc településsel egy lépéssel ismét közelebb került egymáshoz, új barátságok köttettek. Hiába jöttek más faluból, városból egy kis idő elteltével úgy viselkedtek egymással a versenyzők, mintha régi barátok lennének. Ennek a vetélkedőnek nem csak az volt a szerepe, hogy a hagyományokról szerzett tudásukat összemérjék, hanem az is, hogy a magyarországi német fiatalokat kicsit összegyűjtse, és megismertesse egymással. 

Jövőre is tervben van egy hasonló program, mi, a szervezők, próbálunk megújulni, és egy ennél is nagyobb rendezvényt összehozni. 

Aranyköpések (az új közmondások): 
"Sok bába közt, van szép is!"
"Akasztott ember házában nincs szalonna!"
"Ebül szerzett vagyon, a kutyának se kell!"
"Sok bába közt, asszony is megfér!"
"Amelyik tyúk sokat kotkodácsol, le lesz vágva!"

Fotók: 
Biatorbágy - Füzes Tanzgruppe

Pusztavám

Szár - Winnie the Pooh Sextett, avagy a Micimackó Hatos

Zsámbék - I ♥ Lochberg

Szomor 1

Szomor 2


Köszönjük a csapatoknak, hogy velünk tartottak ezen a délutánon! 

AB





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések