Megismerni a múltunkat a jelenben, mert így lehet csak jövőnk

A Saarer Tanzgruppe Archiváló Bizottsága 2012-ben alakult azzal a céllal, hogy összegyűjtse a csoportról megjelent cikkeket, videókat és fényképeket, majd rendszerezze ezeket. Ám hamar kiderült, több feladatra és kihívásra vágyunk, így különböző alkalmakra, mint a Táncos Évzárók vagy Táncbemutatók kezdtünk el videókat összeállítani, aztán követte ezt egy kiállítás megvalósítása a 15 éves jubileumra. Úgy éreztük, hogy ezek mellett is tudnánk még tenni a csoportért, kifejezetten a hagyományőrzés terén. Ekkor több ötlet is átvillant a fejünkön, de ami végül mindenki tetszését elnyerte, az az úgynevezett „Hagyományőrző Délután” lett.

Ezeknek a délutánoknak a témája mindig az aktuális évszak, és annak hagyományai, ünnepei. Fontosnak tartjuk, hogy már egész fiatal korban a csoport tagjainak részévé váljanak a múlt eseményei is, mert ezek nélkül nehéz építkezni. Nagy öröm látni, hogy sok mindent hoznak magukkal otthonról és az iskolából is, de itt egy teljesen más környezetben és szabadabb módon jutnak el hozzájuk az ismeretek, ráadásul önszántukból, saját örömükre. Próbáljuk játékosan, a változatos életkor ellenére is érdekessé téve feldolgozni a témákat, leginkább a már meglévő tudásra alapozva.

Folyamatosan tanulunk mi is a délutánok alatt, hogy mivel tehetnénk még változatosabbá a hagyományőrzést, és biztosíthatunk mindenkit, hogy nem fogytunk még ki a feladatokból, ötletekből! A jövőben szeretnénk folytatni és talán bővíteni is a Hagyományőrző Délutánokat, hogy egy-akár az egész tánccsoportot felölelő programsorozatot hozzunk létre ezzel.



Das Archivkomitee der Saarer Tanzgruppe wurde 2012 gegründet. Unser Ziel ist, die Artikel, Videos und Fotos über die Tanzgruppe zu sammeln und systematisch zu ordnen. Aber kurz nach unserem Start war es uns klar, dass wir noch andere Forderungen brauchen, deswegen haben wir angefangen, Videos aus Fotos zu verschiedenen Feiern der Tanzgruppe zu machen. Dazu ist noch die Idee gekommen, mehr für die Traditionspflege zu tun, so haben wir das in thematischen Projektnachmittagen verwirklicht.

Diese Nachmittage sind immer an die Jahreszeiten gebunden, besonders wichtig sind die Bräuche und Feiertage. Unsere Meinung ist, wenn die Traditionspflege schon im frühen Alter ein wichtiger Teil der Alltage wird, kann man später viel leichter andere Programme organisieren. Es macht uns froh, dass die Kinder so Vieles von zu Hause mitbringen können und wie viel sie auch im Schulunterricht über solche Themen sprechen. Was sie an unseren Projektnachmittagen hören und lernen, wird sicherlich in ihren Köpfen bleiben, denn sie kommen freiwillig und genießen die Aufgaben und Basteltätigkeiten.

Mit der Zeit lernen auch wir Vieles von den Kindern und neue Ideen sind immer dabei! Wir hoffen auf eine erfolgreiche Fortsetzung in der Zukunft und vielleicht kann unser Projektnachmittag einmal ein Programm für die ganze Tanzgruppe werden.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések